.


MOBILE WEB

Klik untuk Mobile Web

Imbas QR code di atas atau klik di sini untuk melayari Mobile Web Jabatan Pertanian WP Labuan

INFO SALM & SOM

Logo SALM Logo SOM

PAUTAN

Laman Web Rasmi Jabatan Pertanian

Portal MyGov

Sistem AgrIS GeoPortal

Portal Agribazaar

MSC Malaysia

MEDIA SOSIAL

Home

Selamat Datang ke Laman Web Jabatan Pertanian Labuan...


Pengembangan adalah Teras Perkhidmatan Kami.

Kami adalah Rakan Kebun Anda.

Kami menyediakan perkhidmatan langsung kepada petani dan usahawan tani secara khidmat nasihat pertanian, latihan 'hands on' dilapangan serta perundingan dan pelaburan pertanian melalui Amalan Pertanian Baik masa kini.


 
 

Senario Pertanian WP Labuan Klik Untuk Tip Tanaman

 

PENGUMUMAN

 1. Logo Jabatan Pertanian

  SELAMAT DATANG KE LAMAN WEB JABATAN PERTANIAN LABUAN

   

  'ROADSHOW AGRIBAZAAR' PORTAL AGRIBAZAAR 2.0 WP LABUAN 2014

  Salam sejahtera kepada Warga Petani/UsahawanTani WP Labuan. Jabatan Pertanian Labuan mengadakan promosi Portal Agribazaar pada 25-26/4/2014; 10.00 pagi hingga 6.00 petang di Ruang Legar Ujana Kewangan WP Labuan.  Pendaftaran adalah diperlawa kepada Petani/Usahawan Tani yang mahu mempromosikan perdagangan diantara pengeluar dan pembekal produk pertanian yang berasaskan internet kepada pembeli dan penjual secara online. Pendaftaran ini adalah PERCUMA.

   


  KURSUS HANDS ON PORTAL AGRIBAZAAR 2014

  Tarikh: 23 - 24/4/2014 Tempat: Bilik Latihan ICT, Tingkat 3, Perbadanan Labuan, WP Labuan


   

  CENDAWAN TIRAM KELABU, SAYURAN HIDROPONIK & SAYURAN FERTIGASI - JUALAN HASIL TANAMAN DIBAWAH PROJEK PERTANIAN I-KIT & I-KEUNITA 2013/2014

  I-KIT & I-KEUNITA merupakan Program Inkubator Kemahiran Ibu Tunggal dan Inkubator Kemahiran Usahawan Wanita kerjasama Pejabat Pembangunan Wanita WP Labuan dengan  Jabatan Pertanian Labuan di Taman Pertanian Kilan. Antara projek dilaksanakan; Projek Tanaman Secara Fertigasi, Projek Tanaman Cendawan, Projek Ternakan Ikan Keli & Projek Tanaman Secara Hidroponik. Hubungi 087-408513 / 087-408514 untuk tempahan.

   

  AMALAN 5S JABATAN PERTANIAN LABUAN

  Jabatan Pertanian Labuan telah mendapat Sijil Pengiktrafan Amalan 5S Sektor Awam (CEMERLANG) dari Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU).

   

  SIARAN PROGRAM AGROJURNAL & AGROTECK TV1 (RTM) JANUARI 2014

  Jabatan Penyiaran Malaysia (RTM) dengan kerjasama Jabatan Pertanian Semenanjung Malaysia sedang dalam menyediakan Program-Program Rancangan Argojurnal dan Agrotek TV1(RTM) bagi tahun 2013. Program ini menyentuh isu-isu berkaitan pertanian, penternakan dan perikanan yang merangkumi segmen teknologi, penyelidikan, profile dan human interest. Rancangan ini sedang ditayangkan setiap minggu pada hari Sabtu jam 6.00 petang dan Ahad, jam 6.00 petang.


  TAHNIAH JABATAN PERTANIAN LABUAN!

  BERJAYA MENGEKALKAN PENCAPAIAN PENARAFAN 4 BINTANG 2013

  Sukacita dimaklumkan Jabatan Pertanian Labuan berjaya mengekalkan pencapaian PENARAFAN 4 BINTANG didalam Malaysia Government Portals and Website Assesment (MGPWA) 2013. Setinggi-tinggi ucapan penghargaan dan terima kasih kepada Pengarah Bahagian Perancangan, Teknologi Maklumat Dan Komunikasi dan Pegawai-Pegawai Seksyen Teknologi Dan Pengurusan Maklumat Jabatan Pertanian Putrajaya kerana penarafan ini merupakan suatu kejayaan dan merupakan penanda aras bagi Jabatan Pertanian Labuan dalam meningkatkan prestasi pada masa akan datang.

   

  TAHNIAH KEPADA PENERIMA SIJIL MyGAP & SOM 2013!

  Jabatan Pertanian Labuan mengucapkan TAHNIAH kepada 5 orang penerima Sijil Malaysian Good Agricultural Practices (MyGAP) dan 1 orang penerima Sijil Skim Organik Malaysia (SOM). Antara penerima sijil tersebut adalah Encik Juti bin Utom, Encik Wong Pik Siong, Encik Roslan Abdul Jamil, Encik Chua Lam Siong bagi Sijil MyGAP dan Green Farm (Encik Goh Thian Teck) bagi Sijil SOM.

   

  PUSAT PENGUMPULAN BEKAS RACUN

  KEMPEN KESEDARAN KITAR SEMULA BEKAS RACUN MAKHLUK PEROSAK JABATAN PERTANIAN LABUAN

  Jabatan Pertanian Labuan menyeru kepada pengusaha/petani atau atau tuan/puan yang terlibat dengan penggunaan racun makhluk perosak supaya dapat menghantar bekas-bekas racun ke Pusat Pengumpulan Bekas Racun di Taman Pertanian Kilan. Bekas-bekas racun tersebut hendaklah dibilas dengan Kaedah Bilas 3 Kali sebelum dihantar ke pusat ini. Setiap orang yang menghantar bekas racun akan diberikan ganjaran. Untuk keterangan lanjut, hubungi Jabatan Pertanian Labuan; 087-408 513, 087-408 514 pada waktu pejabat.


  PENGEMBANGAN ADALAH TERAS PERKHIDMATAN KAMI

  Kami adalah Rakan Kebun Anda. Kami menyediakan perkhidmatan langsung kepada petani dan usahawan tani secara khidmat nasihat pertanian, latihan 'hands on' dilapangan serta perundingan dan pelaburan pertanian melalui Amalan Pertanian Baik masa kini. "ANDA KAMI UTAMAKAN".

   

  PERINGATAN


  Orang ramai dinasihatkan agar berhati-hati terhadap unsur-unsur penipuan di dalam skim pelaburan projek pertanian yang diperkenalkan oleh syarikat-syarikat swasta atau individu-individu tertentu. Sila dapatkan nasihat daripada pegawai-pegawai Jabatan atau Agensi berkaitan terlebih dahulu sebelum menerima atau menyokong sesuatu projek yang ditawarkan. Sekian, harap maklum.

   

  Temui kami di Facebook.com/Jabatan Pertanian Labuan

   

Anda Kami Utamakan

BILANGAN PELAWAT

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari Ini21
mod_vvisit_counterSemalam20
mod_vvisit_counterMinggu Ini170
mod_vvisit_counterMinggu Lepas700
mod_vvisit_counterBulan Ini1732
mod_vvisit_counterBulan Lepas1013
mod_vvisit_counterTotal239956
Visitors Counter

UNDIAN

Adakah anda berpuas hati dengan maklumat pengembangan yang disediakan di laman web ini?
 

PENGGUNA ONLINE

We have 4 guests online

TARIKH KEMASKINI

Tarikh Akhir Kemaskini:
Tue : 15-April-2014

TV PERTANIAN

Klik di sini untuk TV Pertanian

E-BOOK

E-BOOK
| Terma & Syarat | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian |
Hakcipta Terpelihara 2011 © Jabatan Pertanian Labuan
Sesuai dipapar menggunakan IE 7.0 & ke atas dan Mozilla Firefox 2.0 & ke atas dengan menggunakan resolusi paparan 1024 x 768 piksel